Wat er écht op je babyuitzetlijst moet (en wat niet)

Gefeliciteerd, je verwacht een kindje. Maar vanaf het moment van je positieve test wordt je leven overspoeld door een eindeloze lijst van spullen die je zogenaamd écht nodig hebt. Van piepkleine sokjes tot complete zwangerschapsboxen. Ik weet nog hoe overweldigend het allemaal voelde tijdens mijn eerste zwangerschap. Na drie kinderen kan ik inmiddels zeggen dat ik een aardig goed beeld heb van wat je écht handig vindt en wat er ongebruikt in de kast blijft liggen. Daarom deel ik hier mijn ervaringen met de babyuitzetlijst.

Geschreven door:

Foto van Renate

Renate

Ik ben een trotse mama van twee meiden en een jongen – en bij ons thuis is het leven nooit saai! Als moeder van drie heb ik door de jaren heen een hoop geleerd, en niets vind ik leuker dan mijn ervaringen te delen om andere ouders te inspireren en te ondersteunen.

Inhoud

De dingen waar ik echt niet zonder kon

Onze babyuitzetlijst kun je hierboven gratis downloaden – superhandig om niets te vergeten. Maar eerlijk? Niet alles op zo’n lijst is een must. Ik zeg altijd: focus op wat jij écht nodig hebt. Hieronder deel ik mijn persoonlijke favorieten. Deze items hebben mijn leven als moeder net dat beetje makkelijker gemaakt. Klaar voor de do’s en don’ts? 

Hydrofiele doeken

Zorg dat je hier minimaal 10 van in huis hebt. Nee, serieus. Je denkt eerst dat je er maar een paar nodig hebt, maar voor je het weet heb je een spuugdoek, slab, en zonwerend gordijntje in één nodig. Ik heb ze zelfs een keer gebruikt als noodluier toen bleek dat ik toch geen luiers meer in de tas had (geen grap, #momlife). Hydrofiele doeken zijn echt handig. Altijd.

Een co-sleeper

Ik dacht eerst ook dat ik wel zonder kon. “Ze slaapt gewoon gelijk in haar eigen wieg,” riep ik onwetend. Spoiler alert: na 2 nachtvoedingen en 47 pogingen tot terug-in-de-wieg-leggen kocht ik alsnog die co-sleeper. Baby blij, mama blij, en bijkomend voordeel als je borstvoeding geeft: je hoeft ‘s nachts niet eens je bed uit te rollen. Pure luxe. Twijfel je nog? Je kunt ze ook gewoon huren, ideaal voor als je eerst de co-sleeper wilt testen zonder meteen te investeren.

Luiers & billendoekjes (in bulk!)

Eerlijk, er gaat echt een schokkende hoeveelheid luiers doorheen in de eerste maanden. Koop ze in grote hoeveelheden, want ineens zit je zonder… en dan sta je of je partner om 21:00 in je eentje in de supermarkt bij de luierafdeling. Trust me, dat wil je niet.

Een pasgeborene gebruikt gemiddeld 8 tot 12 luiers per dag. Je zit dus zo op 240 tot 360 luiers in die eerste maand. Maat 1 is geschikt voor baby’s van 2 tot 5 kg – meestal van 0 tot 2 maanden. Daarna is het overstappen geblazen naar maat 2, die geschikt is voor 3 tot 6 kg (ongeveer 0 tot 4 maanden). En die grote hoeveelheden halen is niet alleen handig, maar ook nog eens voordeliger.

Een draagdoek of draagzak

Soms wil je je handen vrij hebben, maar ook je baby lekker dichtbij houden. Of je nou brood smeert, met de andere kids speelt of gewoon even Netflix kijkt – met een draagdoek of draagzak maak je het jezelf een stuk makkelijker (en je baby is meestal zo in dromenland). Nu moet ik er wel bij zeggen dat het niet voor iedere ouder is; dus misschien kun je eerst een draagzak of draagdoek lenen van vrienden of familie om te kijken of het voor jou werkt.

Dubbele handsfree borstkolf

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan is dubbele handsfree borstkolf een absolute lifesaver. Met een handsfree kolf wandel je gewoon rond, stuur je werkmails of, laten we eerlijk zijn, kan je eindelijk even eten. En omdat je dubbel kolft, ben je ook nog eens sneller klaar. Win-win. Multitasken was nog nooit zo effectief – en soms zo komisch, want ja, het blijft een beetje gek om met twee opvangbakjes rond te lopen, maar hé, alles voor de melkvoorraad. Maar ook bij deze aankoop is het handig om eerst te testen of kolven iets voor jou is. Koop deze kolf daarom nog niet voordat je kindje geboren is. Kijk eerst even hoe borstvoeding gaat, wat jij prettig vindt en wat er voor jou werkt.

Kleding (maar niet te veel in maat 50)

Onze eerste baby heeft bijna 3 maanden maat 50 gehad. Maar baby nummer twee? Die had binnen een week al afscheid genomen van al die schattige maat 50-kleertjes. Dus probeer slim te shoppen. Mix maten 50 en 56 en koop vooral niet te veel maat 50 – je kunt altijd nog iets bijkopen (of oma op reddingsmissie sturen). Oh, en probeer vooral omslagrompertjes. Geen geklooi (‘s nachts) met over babyhoofdjes trekken.

Nog iets wat je leven makkelijker maakt? Boxpakjes met ritsjes of drukknopen. Die met knoopjes? Die hebben we geprobeerd en geloof me, die tijd bespaar je liever. Zowel jij als je baby zitten niet te wachten op gedoe met knoopjes.

Een klein zakje melkpoeder

Borstvoeding kan prachtig zijn, maar soms gaat het niet zoals gepland. Het aanhappen lukt niet, je melkproductie laat op zich wachten, en daar zit je dan – midden in de nacht, zonder kraamzorg, met een huilende baby en je handen in het haar. Daarom is het handig om een klein zakje melkpoeder in huis te hebben, gewoon voor noodgevallen. Sommige merken bieden zelfs proefverpakkingen aan, wat perfect is als tijdelijke oplossing. Het geeft je net dat beetje zekerheid en rust, wetende dat je altijd iets achter de hand hebt om je kindje te voeden.

Wat ik gerust had kunnen skippen

Dan nu, tromgeroffel, de miskopen. De dingen die je vaak maar één keer gebruikt om te testen maar totaal niet nodig zijn.

Flessenwarmer

Tot zover de ‘levensverbeteraar’ die je volgens babywebsites absoluut nodig hebt. Om melk te verwarmen? Nou, na een paar keer de fles verwarmen in een fleswarmer met een huilende, hongerige baby was ik er al snel klaar mee. Het duurt te lang. Nu hebben we een flesvoedingsapparaat, met 1 druk op de knop heb je binnen 8 seconden een warme fles. Echt een uitkomst. Ze zijn prijzig maar in ons geval het absoluut waard. Lijkt het jou ook iets maar vindt je ze te duur? Bekijk Marktplaats of Vinted eens, misschien kan je een leuke deal scoren.

Tummy Tub

Oh, de tummy tub. Een soort emmer waar je baby in moet badderen “alsof het in de baarmoeder zit”. Heel mooi bedacht, maar in de praktijk vond ik het vooral prutsen om mijn baby erin te wurmen en vast te houden. Plus, na vijf minuten had-ie er genoeg van. Een gewoon babybadje of samen douchen was zoveel makkelijker.

Billendoekjes box

Het ziet er leuk uit, maar dan is dan ook alles. De originele verpakking werkt prima. Waarom zou ik die doekjes gaan overgieten in een fancy box? Nog los van het feit dat je weer een plek moet vinden om dat ding neer te zetten. Kleine extra tip; krijg je de billendoekjes niet goed uit de originele verpakking, doe een haarelastiekje om de verpakking. Zo pak je er makkelijk 1 per keer uit.

Tip van deze ervaren moeder

Dus, hier een paar gouden tips voor als je – net als ik toen – geen idee hebt waar je moet beginnen:

  • Koop niet meteen alles. Sommige dingen blijken pas handig als je baby er is, andere dingen gebruik je nooit.
  • Tweedehands is het nieuwe modern. Zolders van vrienden, rommelmarkten of Vinted – baby’s groeien super snel uit spullen. Zonde om alles nieuw te kopen.
  • Kraamcadeautips? Maak een lijstje. Ja, het voelt overdreven, maar liever leuke en bruikbare spullen dan weer een knuffel.
    Wacht met leuke gadgets. Een borstkolf, draagzak, flesvoedingsapparaat, co-sleeper. Wacht dus met dat soort aankopen.
  • Let op met het soort vitamine D die je koopt. Sommige kindjes kunnen krampjes krijgen van bepaalde vitamine D druppels. 

Relax, je hebt echt niet alles nodig

Het allerbelangrijkste? Blijf vooral rustig. Ondanks dat je hormonen schreeuwen dat je alles moet kopen en alleen het beste van het beste. Baby’s hebben niet veel nodig in het begin (oké, behalve melk en luiers dan). Alles draait eigenlijk om wat jou rust en gemak geeft. Heb je nog een goude tip wat aan deze lijst toegevoegd moet worden? Zet ze in de reacties hieronder. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vindt je dit ook interessant

Bekijk je winkelmandje
0
Kortingscode toevoegen
Totaal